Pobble House by Guy Hollaway Architects

Pobble House is a unique property designed by Guy Hollaway Architects. Located in Dungeness, a stretch of land known as Britain’s only desert, the name Pobble House comes from the old Kentish word meaning “pebble”. The land surrounding Pobble House is flat and barren, marked only by the Dungeness Nuclear Power Station and two light houses, with nothing but natural scrub and wildlife in the area. It is the unique character of this setting that draws people in, perhaps looking for an escape from the busy outside world.

e39d41d310950d1dca32a0259c2958dee18b20cc95c2a7da8aaa6d527c37b679

Because of the natural surface it was built on, there were many stipulations when constructing Pobble House in regards to the size and stature of the building. No new buildings can be built in the area that aren’t replacing old ones, and the new building must be of similar proportions to the old building. With these restrictions in mind, Guy Hollaway Architects designed three simple volumes mimicking the original dwelling that once stood on the site.

af93b1e73d9ebdb01d99c126762946fba308d1eeec09430300c37ae0f1ca850b

Careful attention was paid to the materials used for the project. Materials were chosen that would reflect the surrounding vibe of Dungeness. The wide plank wood siding used will eventually fade to a silver tone. The raw metal siding will rust to a bright red color, reflecting the surrounding industrial buildings and shacks. In contrast to the natural materials, the third volume of the house is clad in cement fiber which will not weather. The entire structure is raised on concrete pillars to minimize the effect on the environment.

71724f8a28b3cbf420657fbeb28e2f2778d7307c86660ada5e648a2484763f56

Inside, the floor plan is oriented around the views from outside. The nuclear power plant and lighthouses in the distance are framed in the windows. The house is laid out in a linear fashion with an open kitchen at the southern end. A custom sliding glass wall opens up on one side of the living room providing access to the outdoors.

72aaa6acc8a80b56502c59b7eddbf78f 61b08ab4dce7835047e60d0a77d31313 56fc28cbfbc4ddde5005dd8a8268c3a7 54 026 23c3c25157dd4939a45c5da098b845c315141312111097c1fa27593dc4feb2d5c5c796f5f660876c40d78148ac430391ab6d263508bf1b6ae53379f931365c19c6d40b281ae19865400220011